50-åringene vil ikke flytte hjemmefra

Mangel på tomter og høye priser på leiligheter gjør markedet for oppgradering mer attraktivt for byggmestere enn tidligere, forteller administrerende direktør i Mesterhus, Raymond Myrland.


Kringsjåveien 2 B i Oslo. Foto: Kurt Andre Høyessen
Mesterhus-kjeden satser i rehabilteringsmarkedet. Ikke alle oppgraderinger er imidlertid så omfattende som denne jobben i Kringsjåveien 2 B i Oslo. Foto: Kurt Andre Høyessen

Tema for frokostmøtet Brød og miljø 2. april var energieffektivisering av eneboliger fra 1960, – 70 og -80-tallet  Der kunne administrerende direktøri i Mesterhus, Raymond Myrland, fortelle at 50-åringer ikke nødvendigvis vil flytte hjemmefra

– I tettbygde strøk er prisene på leiligheter svært høye. Mange godt voksne ser seg derfor heller tjent med å oppgradere eneboligen sin, enn å flytte, sa Myrland under møtet.

Kundene etterspør komfort, ikke energisparing

Mesterhus-kjeden består av frittstående byggmestere. Disse erfarer at kundene i dette markedet gjerne er godt voksne som ønsker seg livsløpsstandard eller familier som egentlig kunne tenke seg å bygge nytt. Som mange andre aktører i markedet, merker også de at huseiere først og fremst ønsker å oppgradere boligen sin for å få høyere komfort og for å fornye boligen, ikke fordi de tenker energisparing.

– Omtrent 50% av omsetningen vår i 2013 var innenfor rehabiliteringsmarkedet, kunne Myrland fortelle. Men, energisparepakken vi lanserte, den slo ikke an, slo han fast.

Energisparing når muligheten byr seg

Typiske vedlikeholdsoppgaver kan åpne for både økt komfort og energisparing, mener prosjektleder i Lavenergiprogrammet, Christine Molland Karlsen.

– Vi er opptatt at at håndverkeren må ha kunnskap om energieffektivisering slik at han for eksempel foreslår å etterisolere veggen når han egentlig bare blir bedt om å gi tilbud på å skifte ytterkledningen.

Utvikler verktøy for håndverkere som skal opgradere boliger

I 2014 skal Lavenergiprogrammet utvikle kurs, opplæringsmateriell og digitale verktøy som skal hjelpe byggmestere til å bli en bedre rådgiver for huseiere.

– Vi skal både bygge videre på ting vi allerede har utviklet og utvikle helt nytt materiell, forteller Karlsen. Blant annet skal vi bygge ut nettløsningen vår for etterisolering med løsninger for oppvarming og ventilasjon. Vi er også i gang med å planlegge et kurs i bygningsfysikk.

Forsker på oppgradering av boliger

Mesterhus er med i forskningsprosjektet SEOPP som har som mål å utvikle løsninger for systematisk energioppgradering av småhus bygget i perioden 1960-1990 til lavenergi- og passivhusnivå. Prosjektleder for SEOPP er Anne G. Lien i Sintef Byggforsk.
Gikk du glipp av Brød og miljø? Her kan du se videoopptakene fra frokostmøtet


Oppdatert 25.06.2015 14:34