Åpning av utstillingen “Utsikt til framtiden”

- Ambisjonsnivået er høyt innenfor bygg i dag, og det ser man også blant studentene. Jeg er mektig imponert over det studentene har oppnådd, og mener alle er vinnere, sa Hilde Magnusson (Ap) da hun åpnet utstillingen "Utsikt til fremtiden" på DogA i Oslo 13. juni.


Erik Tollåli, Isaak Bashevkin og Øyvind Anker Ljos.
Vinnerne av arkitektkonkurransen "Utsikt til fremtiden": Erik Tollåli, Isaak Bashevkin og Øyvind Anker Ljos mottar premie fra stortingsrepresentant Hilde Magnusson (Ap).
Foto: Hilde Kari Nylund/Lavenergiprogrammet

Gjennom hele vårens semester har Hydro, Snøhetta, Skanska, Entra Eiendom og miljøorganisasjonen ZERO holdt forelesninger ved Arkitekthøyskolen i Oslo. Rådgivere og eksperter har bidratt med en forelesningsrekke med høyt faglig nivå. I alle forelesningene ble konkrete løsninger fra Powerhouse-prosjektene brukt som eksempler, og kurset ble avsluttet med en ukes arkitektkonkurranse.
God forståelse for plusshus

– Studentene har lagt ned stort engasjement og arbeidsinnsats i dette prosjektet. På bare en uke har de kommet fram til interessante forslag som viser ambisiøse energimål kan oppnås med varierte arkitektoniske løsninger der dagslys- og utsiktsforhold er godt ivaretatt, sier professor ved Arkitektur- og designhøyskolen i Oslo (AHO), Marius Nygaard.

–         Det har vært veldig interessant og givende å jobbe med dette prosjektet. Gjennom første fase holdt ulike aktører forelesninger, og vi fikk et godt innblikk i både rehabiliteringsprosjektet på Kjørbo og arbeidet rundt det første energipositive kontorbygget på Brattørkaia i Trondheim, sier en av de 12 arkitektstudentene, Tora Arctander.

Selve konkurransen strakk seg over èn arbeidsuke, fra 22.- 26.april. Tidlig mandag fikk studentene utdelt oppgaven, og innen fredag skulle skisse, modell og plan være på plass. Selv om fem dager kan virke for knapt for et slikt prosjekt, synes Arctander de likevel har gjennomført oppgaven på en god måte.

Her kan du se de fire forslagene (PDF):

Gruppe 1: Energipositiv paviljong, Akershusstranda

Gruppe 2: Polygonisert solfaktor

Gruppe 3: 17ª 

Gruppe 4: Under samme tak

Streng jury – verdig vinner

Det var Isaak Bashevkin, Øyvind Anker Ljos og Erik Tollåli med sitt bidrag “71ª” som gikk av med seieren i konkurransen.

Illustrasjon av huset som vant arkitekt konkurransen
Illustrasjon: Isaak Bashevkin, Øyvind Anker Ljos og Erik Tollåli

-Vinneren har utviklet et en helhetlig arkitektonisk løsning: Et klart konsept for forming av prosjekt og uterom som gir noe tilbake til byen og samtidig viser god forståelse for plusshus-prinsippene, uttaler jurymedlem og seniorarkitekt Jette Cathrin Hopp fra Snøhetta.

I tillegg til Jette Hopp, besto juryen for konkurransen av arkitekt og partner i LPO, Lisbeth Halseth og energi- og miljørådgiver i Skanska, Marit Thyholt.  – Som i enhver arkitektkonkurranse har vi lagt vekt på arkitektonisk uttrykk og hvordan bygget forholder seg til byen.  Samtidig har vi vurdert hvordan studentene har tatt energikravene inn i konseptet, forteller Hopp.

Juryen ga også hederlig omtale til gruppe to for sitt bidrag “polygonisert solfaktor. Gruppen, som besto av Arne Sveinsvoll, Stig André Clason og Nils Henrik Henningstad, fikk skryt for å ha “utviklet et helhetlig arkitekonisk konsept som vekker nysgjerrighet (…)”

Last ned utstillingskatalogen (PDF, 21 Mb)

Nytt fordypningskurs våren 2014
Powerhouse har allerede sagt ja til å stille med forelesere til et nytt fordypningskurs i plusshus våren 2014. – Vi har allerede over 25 påmeldte til neste kurs, sier en fornøyd professor, Marius Nygaard ved AHO.

Utstillingen står i DogAs lokaler i Hausmannsgate 16 i Oslo fra 13. juni til 25. august.


Oppdatert 25.06.2015 12:08