Asker bygger Norges første plusshusbarnehage

Fem team konkurrer om å bygge Norges aller første plusshusbarnehage. Fredag 6. mars avslører ordfører i Asker, Lene Conradi, hvem som vinner.


Barn som leker
Fem kreative team fra Norge og Danmark er med i konkurransen om å bygge Kistefossdammen barnehage i Asker - Norges aller første plusshusbarnehage. Foto: Asker kommune

– Interessen har vært formidabel. Siden konkurransen Plusshus for powerkids ble utlyst under FutureBuilt-konferansen i juni i fjor, har kommunen fått hele 36 søknader fra tverrfaglige team fra flere europeiske land. Å bygge plusshus er tydeligvis en oppgave som trigger fagmiljøet, sier prosjektleder i FutureBuilt, Stein Stoknes.

Her kan du melde deg på premieutdelingen 6. mars 
Etter en grundig gjennomgang valgte juryen fem team som nå kjemper om å få bygge fremtidens barnehage i Heggedal i Asker kommune.

– Vi valgte å gå for fire svært erfarne og nytenkende team. I tillegg ønsket vi å satse på et relativt ungt og spennende lag. Dette laget er tatt med i konkurransen som et såkalt wild card.

 

Bygger nytt sentrumsområde i Asker 
Det idylliske området Heggedal skal utvikles til et attraktivt sentrumsområde i kommunen. Den nye veibroen over Heggedal stasjon ferdigstilles i løpet av året, og nye boliger, forretninger og kontorer er bygd/prosjektert rett ved togstasjonen. Mange barnefamilier har allerede flyttet til området, og det er behov for en ny barnehage.

De fem forslagene som er med i konkurransen tar for seg løsninger som er miljømessig fremtidsrettet med tanke på drift, vedlikehold og energibruk. Varmbåren gulvvarme, solceller, naturlig ventilasjon, godt isolerte yttervegger og energieffektiv belysning er bare noen av løsningene som er foreslått for kommunen.

– Barnehagen skal prosjekteres og oppføres som et plusshus som generer mer energi enn det det forbruker over levetiden. Under vurderingen ser juryen på det totale produktet som skal leveres, fra arkitektur, planløsning og funksjonalitet til integrerte energiløsninger, universell utforming og økonomiske rammer rundt prosjektet, forteller Stoknes.

 

FutureBuilt ønsker flere modige plusshusprosjekter
Plusshus for powerkids inngår i en serie med plusshuskonkurranser i regi av FutureBuilt. Målet er å bygge fremtidens bygg allerede i dag. Kistefossdammen barnehage skal bygges som et forbildeprosjekt i FutureBuilt.

– Vi ønsker å vise at det er mulig å realisere energipositive bygg av alle kategorier; boliger, kontorbygg, skoler, barnehager og forretningsbygg. Derfor er vi stadig på jakt etter nye, modige utbyggere som ønsker å bidra til innovasjon i byggenæringen, sier Stoknes og legger til:

– Kistefossdammen barnehage vil være Norges aller første plusshusbarnehage. Prosjektet skal være et forbilde og en inspirasjon for fremtidige barnehager, slik at også andre kommuner vil ønske å følge etter.

 

Vinneren blir offentliggjort 6. mars. Kistefossdammen barnehage skal etter planen stå ferdig i 2016. 

Her kan du se hvordan Kistefossdammen barnehage kan se ut:


Oppdatert 10.12.2015 16:00