Energieffektivitet i bygninger er viktig for å redusere energibruken og beskytte miljøet. Arkitekt Werner Lang og arkitekt Harald Røstvik er enige om at en enkel tilnærming til bygningens design og materialvalg er den beste måten å bygge energieffektivt.
Fokus på lokale forhold
Lang anbefaler å fokusere på lokale forhold når man skal bygge energieffektivt. Han sier at en fleksibel bygningshud som kan tilpasse seg klimatiske variasjoner er viktig, for eksempel å slippe inn solen om vinteren og stenge solen ute om sommeren.
Bruk av resirkulerbare materialer
Lang understreker også viktigheten av å bruke resirkulerbare materialer i bygningen, slik at bygningshuden kan demonteres fullstendig og brukes på nytt. Bygningen bør også kunne produsere egen energi gjennom solcellepaneler på fasade og tak.
Lavteknologi vs høyteknologi
Lang foretrekker en lavteknologisk tilnærming til bygningens design, da det er enklere for brukerne å forstå og bruke funksjonene. Han sier at han trives best i enkle bygg der han slipper å bekymre seg over mange innstillinger.
Eksempel: Nexushaus
Lang mener at hans eget prosjekt, Nexushaus, er et godt eksempel på en lavteknologisk tilnærming til energieffektivt bygning. Bygningen klarte seg uten en varmepumpe, noe Lang oppdaget ved en tilfeldighet.
Konklusjon
En enkel tilnærming til bygningens design og materialvalg er den beste måten å bygge energieffektivt, ifølge arkitekt Werner Lang og arkitekt Harald Røstvik. Fokus på lokale forhold og bruk av resirkulerbare materialer, samt en lavteknologisk tilnærming, vil bidra til et energieffektivt bygg.