Et plusshus å lære i

Multikomforthuset i Larvik kan levere energi til seg selv, til svømmebassenget, elbilen og til naboen. I tillegg skal det levere kunnskap om energieffektive og miljøvennlige løsninger.


Et plusshus
Vann fra taknedløpene samles i egne dammer og ledes videre til tanker. Vannet benyttes til spyling av WC og til hagevanning. Foto: Christian Grorud, Lavenergiprogrammet

Europas råeste plusshus, kaller Optimera det i sin pressemelding. Huset er spekket med tekniske løsninger: varmepumper, solvarmepaneler, solceller og gråvannsgjenvinner for å nevne noen. Videre er det i stor grad benyttet resirkulerte materialer, for eksempel teglsten og jernbanesviller. En 40-fots skipscontainer er dessuten blitt til svømmebasseng.

Multikomfort får drahjelp fra ZEB

ZEB, The Research Centre on Zero Emission Buildings, NTNU/SINTEFs kompetansesenter for utvikling av null-utslippsløsninger i bygningssektoren, har bistått med tekniske beregninger. Snøhetta har vært arkitekter og rådgivere ved materialvalg.

Kunnskap og innovasjon skal bli lønnsomt

– Brødrene Dahl AS ønsker å bli den ledende tekniske leverandøren til VVS- og VA-kunder i Norge. Derfor har vi utviklet bransjens mest innovative og tekniske kompetansesenter,  sier Roger Lunde, administrerende direktør i Brødrene Dahl.
Tilsvarende ambisjoner har partneren i prosjektet, søsterselskapet Optimera, som vil vise at miljøteknologi ikke er forbeholdt spesialister. Dette skal gjøres ved å tilrettelegge for at byggmestere, boligprodusenter, håndverkere og entreprenører skal settes i stand til å levere miljøvennlige og energieffektive løsninger.

Opplæringssenter for energieffektivisering, bokomfort og bærekraft

Energieffektivisering, bokomfort og miljømessig bærekraftige løsninger er temaene selskapenes proffkunder vil lære om i Multikomforthuset, som også får rollen som opplæringssenter for selskapenes proffkunder.  I tillegg vil de ulike faggruppene som kommer på besøk lære om lys, akustikk, demping av ekstern støy, ventilasjon, behagelig innetemperatur, energivennlig oppvarming og varme-gjenvinning.


Oppdatert 23.06.2015 14:05