Festen er ikke over….

.. det er kake igjen! Godbitene fra Lavenergiprogrammets 10 år lever videre i nye hjem - blant annet hos Direktoratet for byggkvalitet (DiBK), NITO,Tekna og NDLA.


brune pappesker med håndskrevet tekst om innhold fra Lavenergiprogrammet
Flyttingen av ulike ressurser og produkter fra Lavenergiprogrammet er i full gang.

Da Lavenergiprogrammet ble opprettet, var det første gang at byggenæringens kompetanse innen energieffektivisering ble tatt på alvor. Det mener Guro Hauge, daglig leder de første åtte årene. Ifølge styreleder Tore Strandskog ble gullegget lagt da Lavenergiprogrammet satset på å bygge kompetansen nedenfra og opp.
– Slik at den enkelte håndverker, uansett fag, skulle bli tryggere i jobben, sier han i denne filmen.

Utfordringen videre: Bygge, bygge, bygge kompetanse.

Behovet for å bygge kompetanse i byggenæringen fortsetter. Mye av det Lavenergiprogrammet har bygget opp gjennom 10 år kommer til å leve videre – også konkrete produkter:

Nettside og Facebook-side fortsetter ut 2018

Er du vant til sjekke Lavenergiprogrammets nettsider når du lurer på energireglene, eller er du stadig innom Facebook-siden for å få med deg faglige snakkis-er? Det ingen grunn til å stresse: DiBk skal drifte begge deler ut 2018, og innholdet flyttes etter hvert over på DiBk sine nettsider.

Smart oppussing blir del av DiBk

Lavenergiprogrammet har samlet mye praktisk informasjon om hvilke energitiltak som er smarte å gjøre samtidig med innvendige og utvendige vedlikeholdsoppdrag i småhus. Her finner du eksempler, regnestykker og salgsargumenter som kan være nyttige overfor huseiere i oppussings-modus. Disse godbitene blir en del av DiBKs satsing på energi og miljø.

Prosjektering av energieffektive bygg

Hva skal til for å prosjektere et energieffektivt bygg? Dette spørsmålet går neppe av moten med det første, og Lavenergiprogrammet har bygget opp en fin samling av veliledninger, tips og råd. Her er det mye nyttig å lære på vei mot 2020 og enda strengere energikrav. Innholdet under «Prosjektering av energieffektiv bygg» på www.lavenergiprogrammet.no flyttes til Faggruppen for bygg og anlegg i NITO/Tekna. I løpet av høsten publiseres det på fba.no. Enn så lenge blir det også liggende på lavenergiprogrammet.no

Liste over rådgivere

En rekke rådgivende ingeniører og arkitekter har tatt Lavenergiprogrammets todagers kurs i prosjektering av passivhus. Kurset holdes regelmessig av Faggruppen bygg og anlegg i NITO/Tekna. Listen  på Lavenergiprogrammets nettsider over alle som har bestått kurset vil bli slettet og alle som står på den har fått epost om dette.

Undervisningsmateriell til NDLA.no

Lavenergiprogrammet har utviklet mye undervisningsmateriell om å bygge passivhus. Det handler blant annet om hva elevene må lære for å bygge en yttervegg i tråd med passivhus-standarden, om hvordan en skole kan organisere et passivhusprosjekt og forslag til kontrakter for slike prosjekter. Du finner også mye nyttig informasjon om både teori og praktiske detaljer. Alt undervisningsmateriell i energieffektivisering og bygging av passivhus flyttes til Nasjonal digital læringsarena, www.ndla.no

E-læringskurs til Byggenæringens nettskole

E-læringskurs om energikravene i byggteknisk forskrift  er tilgjengelig i Byggenæringens nettskole.

Rapporter fra forskningsprosjektet EBLE

Forskningsprosjektet EBLE har evaluert 64 passivhus og10 boliger bygget etter den byggtekniske forskriften som gjaldt før 1.1.2016 (Det vil si TEK10). Sintef Byggforsk har gjennomført studien på oppdrag fra Lavenergiprogrammet og flere av Norges største boligprodusenter. EBLE er den mest omfattende studien som  noensinne er gjort av energieffektive hus i Norge. Samlerapporten fra forskningsprosjektet finner du på  www.sintefbok.no.


Oppdatert 21.12.2017 16:54