Gjentar suksessen: Arrangerer nye fagtreff for byggmestere

Det er et solid firemannslag fra WSP Engineering og Ingenia som skal holde foredragene på fagtreffene Lavenergiprogrammet og Direktoratet for byggkvalitet arrangerer denne høsten. Byggmakker Gipling i Mo i Rana er vertskap for det første fagtreffet den 27. september. Deretter står Stjørdal for tur den 28. september og Ålesund den 4. oktober. Totalt 40 fagtreff står på kalenderen denne høsten.


Foredragsholdere fagtreff for byggmestere 2017
Lavenergiprogrammet og DiBK arrangerer 40 fagtreff denne høsten og WSP Engineering og Ingenia stiller derfor med et solid firemannslag til å bytte på å holde foredragene. Bak fra venstre: Morten Brustad Kjærland, Ingenia, Ingunn Saga og Tore Olsen Hagelund, begge WSP Engineering. Foran fra venstre: Ingerid Zeiner, også hun fra WSP Engineering. Foto: Lavenergiprogrammet

Det er selskapet WSP Engineering som har fått i oppdrag å utforme og holde foredragene på fagtreffene for byggmestere, i tett samarbeid med Direktoratet for byggkvalitet og Lavenergiprogrammet. Selskapet har 150 medarbeidere og er en betydelig aktør innen bygningsteknisk prosjektering og rådgivning i Norge.  De fire som skal veksle på å holde foredragene har variert fagbakgrunn og erfaring fra et vidt spekter av oppdrag både innenfor nybygg og rehabilitering.

– God kommunikasjon med bransjen er viktig for oss rådgivere. Vi gleder oss til å reise rundt og møte håndverkerne. Vi har mye på hjertet og ønsker å formidle kunnskap og forhåpentligvis også gjøre regelverk og prosesser enklere å forstå for de utførende. Vi håper samtidig at håndverkere vil dele sine erfaringer med oss foredragsholdere og andre deltagere på treffene. Håndverkerne skal praktisere regelverket, og vi er sikker på at det finnes mange gode måter å jobbe på som bør deles med andre, sier miljøansvarlig i WSP-engineering, Ingunn Saga, til Lavenergiprogrammets nyhetsbrev

 

Finn et fagtreff i nærheten av der du bor og meld deg på her

Byggmester Hugo Steinskog som driver firmaet Steinskog bygg i Oslo er klar til å ta andeler i markedet for ettermontering av ventilasjon i boliger. Her er han i gang med å montere en desentralisert løsning uten rør og kanaler. Foto: Hilde Kari Nylund

Ettermontering av balansert ventilasjon – et stort og nytt marked for byggmestere

 

Det er først de siste 10 årene at hus i Norge blir bygget med balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Et stort antall hus fra 60- , 70 og 80-tallet har lufteluker, luftespalter over vinduene og gjerne en vifte på kjøkken og bad.

– Når huseieren pusser opp forsvinner ofte den opprinnelige ventilasjonsløsningen. Resultatet kan bli dårlig inneklima. På fagtreffet kommer vi til å gå gjennom ulike løsninger for å forbedre ventilasjonen. Det er viktig at byggmesteren har god oversikt over fordeler og ulemper ved de ulike løsningene, slik at han kan gi gode råd til huseiere avhengig av hva som er mulig å få til i det aktuelle huset,  forteller prosjektingeniør i Ingenia, Morten Brustad Kjærland. .

Finn et fagtreff i nærheten av der du bor og meld deg på her

 

Hva er farlig avfall og hva skal du gjøre med det?

Ingunn Saga har lang erfaring fra å kartlegge materialer som inneholder helse- og miljøskadelige stoffer i forbindelse med rehabilitering og riving av bygg. I foredraget om avfall har hun lagt vekt på å gi byggmestere god oversikt over hvor det er sannsynlig at det vil dukke opp farlig avfall og hvordan de skal håndtere dette.

– Byggmestere har plikt til å levere farlig avfall til godkjent mottak, men av og til kan det jo være vanskelig å vite om noe er farlig avfall eller ikke. Er du usikker, er det best å være føre var og levere det som farlig avfall, sier Saga.

Fagtreffene arrangeres på et byggevarehus nær deg

Mens Lavenergiprogrammet og DiBK står for foredragsholderne, er det byggevarehandelen som er vertskap for fagtreffene og byr på mat og drikke. Én av samarbeidspartnerne denne høsten er Optimera Montér. Byggevarekjeden har tidligere invitert til totalt 20 fagtreff om de nye energikravene i byggteknisk forskrift. Nå ønsker de å arrangere ti nye fagtreff i egne butikker over hele landet.

– Energi og miljø er temaer vi er opptatt av og fagtreffene vi samarbeider med Lavenergiprogrammet og DiBK om er helt i tråd med både filosofien til konsernet vi er en del av, og vår egen strategi. Vi ønsker jo å være proffens førstevalg både på kompetanse, tjenester og byggevarer, sier salgsdirektør i Optimera Montér, Thomas Schøyen.

Salgsdirektør i Optimera Montér Thomas Schøyen er fornøyd med samarbeidet med Lavenergiprogrammet og DiBK. Foto: Optimera

Hva er nytt i TEK 17?

 

På fagtreffet Lavenergiprogrammet arrangerer får håndverkere også oversikt over hvilke endringer i byggteknisk forskrift ( TEK17) som er mest relevante og en kort innføring i hvilke energi- og miljøkrav som gjelder.

Finn et fagtreff i nærheten av der du bor og meld deg på her

 

Fagtreff for elektrikere også

I samarbeid med Lavenergiprogrammet og Elektroskandia arrangerer NELFO fagtreff for elektrofagarbeidere over hele landet denne høsten. Fagtreffene tar opp to tema: energikravene i byggteknisk forskrift (TEK17) og hvilke energiløsninger elektrikere kan selge mer av når de likevel er på oppdrag hjemme hos den private huseieren.

Gå til NELFOs kurskalender for å finne et fagtreff der du bor

Fagtreff hos XL Bygg Kullkompaniet i Drammen
52 lokale bransjefolk møtte opp da Lavenergiprogrammet og XL Bygg arrangerte fagtreff i Drammen 23. januar i år. I alt deltok flere enn 5000 håndverkere på de 100 fagtreffene programmet arrangerte høsten 2016 og våren 2017. Illustrasjonsfoto: Torbjørn Tandberg/Lavenergiprogrammet

Oppdatert 19.09.2017 15:17