Nå kreves det at 60% av netto varmebehovet dekkes av energifleksible løsninger. Dette begrenser muligheten for å oppfylle energikravene uten vannbåren romvarme.
Økt krav til energifleksible løsninger
Opprinnelig krevde energikravene at energifleksible løsninger måtte dekke minst 50% av normert netto varmebehov, ifølge veileder til preaksepterte ytelser for teknisk forskrift § 14-4. Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) trakk dette punktet tilbake i veilederen 3 mars. Da den nye veilederen kom 1. juli, var prosentsatsen økt til 60%.
Sentral varmtvannsberedning kan være nok
Ifølge en konsekvensutredning utført av rådgiverfirmaet Asplan Viak på oppdrag fra Direktoratet for byggkvalitet i forbindelse med utviklingen av de nye energikravene, kan sentralt plasserte tappevannsanlegg for boligblokker dekke 60%-kravet.
Vannbåren varme trolig nødvendig
Teknisk sjef Lars Myhre i Boligprodusentenes forening tror det vil bli vanskeligere å oppfylle kravet uten en vannbasert varmeløsning, selv om de fleste vil velge elektrisk oppvarming når det er mulig. Daglig leder Rolf Iver Hagemoen i Norsk varmepumpeforening (Novap) mener det vil bli vanskeligere å oppfylle energikravet med varmtvannsbereder og elektrisk romvarme.
Luftbåren varme aktuelt i kontorbygg
For kontorbygg og forretningsbygninger vil ikke endringen fra 50% til 60% energifleksible systemer medføre økte kostnader, ifølge Inger Grethe England.
Konklusjon
Kravet om at 60% av netto varmebehovet skal dekkes av energifleksible løsninger, vil trolig føre til at flere bygg vil bli prosjektert med vannbåren varme. Dette er en hårfin grense for å prosjektere vannbårne løsninger, og det vil kreve ekstra tiltak på bygningskroppen for å oppfylle kravet.
Saken ble først dekket i 2016.