– Prosjekter som begynner som oppussing inne, kan også forbedre energibruken. Ekstra isolasjon på innsiden av eksisterende vegg kan forbedre ytterveggens isolasjonsverdi, og gir bedre inneklima, sier arkitekt Kristian Kistorp i Skaara Arkitekter.
Mange prosjekter begynner med at boligeiere tenker på å pusse opp innvendig, for eksempel ved å gjøre noe med overflater som gamle panelvegger eller plater . Er boligen kald og trekkfull, kan det være fornuftig å tenke komfort og energieffektivisering i samme slengen.
– Å legge 5-10 cm ekstra isolasjon innvendig og sørge for tettere og bedre løsninger rundt vinduer, er fornuftige tiltak, sier Kistorp. Han mener det i en del tilfeller kan være fornuftig å tenke energiriktig oppgradering fra innsiden som et alternativ til utvendig etterisolering. Løsninger som krever riving av utvendig skall krever stillas, og er dermed kostbare.
En innvendig løsning med ny diffusjonssperre, 5 cm isolasjon og gipsplater eller panel gir både fine flater innvendig og praktiske fordeler.
– Vi får veldig enkle løsninger rundt vinduer, og får alle tekniske føringer skjult på innsiden av diffusjonssperren. Det tar litt av rommet, men er ofte en fornuftig måte å angripe de gamle trehusene på. Og tetthet er minst like viktig som god isolasjon, mener Kistorp.
Han understreker at det alltid er viktig å vurdere økonomien i ulike tiltak.
– Vi veileder kunden så godt vi kan i forhold til hvor langt det er fornuftig å gå, sier Kistorp. Samtidig forsøker Skaara Arkitekter å inspirere kundene til å velge de beste og mest miljøvennlige løsningene innenfor prosjektets økonomi.
– Vi har lenge prøvd å fronte miljøvennlige løsninger, og føler det har blitt enklere de siste fem årene, sier Kistorp.
Fordelene med å etterisolere innvendig er at det ikke berører fasaden direkte, og der krever ikke plass på utsiden av bygget. Dessuten er innvendig etterisolering rask og rimelig – og jobben kan gjøres innendørs, normalt uten fare for fukt i byggeprosessen.
Ulempene er at:
Kilde: Lavenergiprogrammets kurs i energirehabilitering
Oppdatert 25.06.2015 12:40