Oppussing kan bli oppgradering

– Prosjekter som begynner som oppussing inne, kan også forbedre energibruken. Ekstra isolasjon på innsiden av eksisterende vegg kan forbedre ytterveggens isolasjonsverdi, og gir bedre inneklima, sier arkitekt Kristian Kistorp i Skaara Arkitekter.


Et rom som pusses opp
En innvendig løsning med ny diffusjonssperre, 5 cm isolasjon og gipsplater eller panel gir både fine flater innvendig og praktiske fordeler. Foto: Hilde Kari Nylund/Lavenergiprogrammet

Mange prosjekter begynner med at boligeiere tenker på å pusse opp innvendig, for eksempel ved å gjøre noe med overflater som gamle panelvegger eller plater . Er boligen kald og trekkfull, kan det være fornuftig å tenke komfort og energieffektivisering i samme slengen.

– Å legge 5-10 cm ekstra isolasjon innvendig og sørge for tettere og bedre løsninger rundt vinduer, er fornuftige tiltak, sier Kistorp. Han mener det i en del tilfeller kan være fornuftig å tenke energiriktig oppgradering fra innsiden som et alternativ til utvendig etterisolering. Løsninger som krever riving av utvendig skall krever stillas, og er dermed kostbare.

 

Skjult teknikk på kjøpet

En innvendig løsning med ny diffusjonssperre, 5 cm isolasjon og gipsplater eller panel gir både fine flater innvendig og praktiske fordeler.

– Vi får veldig enkle løsninger rundt vinduer, og får alle tekniske føringer skjult på innsiden av diffusjonssperren. Det tar litt av rommet, men er ofte en fornuftig måte å angripe de gamle trehusene på. Og tetthet er minst like viktig som god isolasjon, mener Kistorp.

Økonomi og miljø

Han understreker at det alltid er viktig å vurdere økonomien i ulike tiltak.

– Vi veileder kunden så godt vi kan i forhold til hvor langt det er fornuftig å gå, sier Kistorp. Samtidig forsøker Skaara Arkitekter å inspirere kundene til å velge de beste og mest miljøvennlige løsningene innenfor prosjektets økonomi.

– Vi har lenge prøvd å fronte miljøvennlige løsninger, og føler det har blitt enklere de siste fem årene, sier Kistorp.

FAKTA: Innvendig etterisolering

 

Fordelene med å etterisolere innvendig er at det ikke berører fasaden direkte, og der krever ikke plass på utsiden av bygget. Dessuten er innvendig etterisolering rask og rimelig – og jobben kan gjøres innendørs, normalt uten fare for fukt i byggeprosessen.

Ulempene er at:

  • Metoden krever plass innvendig slik at utnyttbart areal går ned.
  • Den forsterker kuldebroer i etasjeskiller og ved innvendige vegger.
  • Temperaturen i hele den eksisterende konstruksjonen vil synke, og det vil gi mindre uttørking.
  • Innendørs arbeid er vanskelig å gjennomføre når bygget er i bruk.
  • Med denne metoden er det også vanskelig å få tettet dampsperra godt.

 

Fire tips når du skal etterisolere trevegger innvendig

  1. Ikke bruk mer enn  5-10 cm isolasjon.
  2. Sørg for at ny dampsperre på innsida av isolasjonen er helt tett hvis isolasjonslaget utgjør mer enn 1/3 av veggens totale varmemotstand.
  3. Hvis ny dampsperre ikke er 100 % tett, kan det gi fukt og soppskader, fordi damptettheten til eksisterende vegg kan være for høy.
  4.  Kombiner etterisolering med andre innvendige tiltak som nye gulv.

Kilde: Lavenergiprogrammets kurs i energirehabilitering


Oppdatert 25.06.2015 12:40