Passivhus selges raskere enn andre

De åtte tomannsboligene på Myra i Arendal går unna som varmt hvetebrød. En ekstrakostnad på 70.-80.000 for å få 104 passive kvadratmeter spiller ifølge prosjektleder ingen rolle for etterspøreselen. Dette er de første passivhusene Skanska Arendal bygger.


Passivhus på Myra i Arendal. FOTO: Agder Wood
Én av passvihusboligene er allerede tatt i bruk og de 7 andre er under oppføring. FOTO: Agder Wood

Boligene på 104 kvadratmeter BRA har en salgspris på rundt  2.400.000 kr,- Tomtestørrelsen og beliggenheten på Østenbulia feltet på Myra er ellers helt ordinært, ifølge Agder Wood. Boligene har meget god ventilasjon og halvparten så stort energiforbruk sammenlignet med et hus bygget etter dagens tekniske forskrift TEK10.

Her kan du lese mer om boligene på passivhusbloggen.

Oppvarmingen av tappevann og comfortvarme er det en luft-til-vann varmepumpe som håndterer. I tillegg holder den tette og godt isolerte bygningskroppen en stabil innetemperstur på egenhånd.

 

Ikke skeptisk til passivhus

Prosjektleder i Skanska Arendal, Roald Rasmussen forteller at  kundene ikke har vært skeptiske til passivhus.

– Ikke i det hele tatt. Selv om hver bolig koster 70-80.000 kr ekstra etter at Enova tilskuddet er trukket fra, har kundene kjøpt villig og raskere enn på andre prosjekter vi har. Det lave energiforbruket har telt mye for dem. Strømregninger er tydeligvis noe folk flest er opptatt av, sier Rasmussen ifølge Agderwoods nyhetsbrev.

Når det er første gang man bygger noe som er bedre enn det man pleier, knyttes det ofte ekstra spenning til resultatet.

– Det er ikke noe problem å bygge passivhus. Tetthet og enkelte løsninger er mer utfordrende enn før, men veldig overkommelig. Vi traff innenfor kravet på første trykktesting. Det kreves skikkelig håndverk som husbygging alltid bør gjøre sammen med bistand fra konsulenter på energisiden, sier Rasmussen.

Skanska er også med i forskningsprosjektet EBLE som Lavenergiprogrammet er prosjekteier for. Les mer om EBLE og forsøksboligene her. 


Oppdatert 24.06.2015 13:20