Plusshus i Europa

Ved foten av fjellet Monte Rosa i Sveits ligger ei hytte som får nærmere 90% av energibehovet sitt dekket av solenergi. Under kursdagene ved NTNU, 9. januar kan du høre arkitekt Marcel Baumgartner presentere erfaringer fra prosjektet. På programmet står også presentasjoner av flere andre plusshusprosjekter i Europa.


Neue Monte Rosa Hütte i Sveits
Neue Monte Rosa Hütte i Sveits får dekket 90% av energibehovet fra solenergi. På kursdagene ved NTNU kan du høre om dette prosjektet og flere andre plusshus i Europa.

Meld deg på sesjonen “Erfaringer fra plusshus i Europa” 

Kursdagene ved NTNU er årets store høydepunkt for arkitekter og ingeniører som ønsker å “shoppe” oppdatering innenfor sitt fagområde.

Plusshusprosjekter du får høre om under kursdagene ved NTNU 9. januar: 

Monte Rosa Hütte, Sveits
Flere tusen turister har gått over breen for å se med egne øyne hvordan arkitekter, rådgivere og håndverkere har tatt i bruk nye metoder og produkter og ny teknologi for å oppnå kravene i det sveitsiske sertifikatet Minergie-P. Arkitekt Marcel Baumgartner presentere erfaringer fra prosjektet.

Her kan du se video fra Monte Rosa Hütte
Multikomfort, Larvik, Norge 
På Ringdalskogen ved Larvik har Optimera og Brødrene Dahl bygget et plusshus de kaller Multikomfort. Huset er tegnet av Snøhetta og fungerer som inspirasjon og opplæringsarena for både privatpersoner, arkitekter, rådgivere og håndverkere. Huset benytter flere nye løsninger for energiproduksjon og gjenvinner også varme fra for eksempel avløpsvann. Christoffer Aas Clementz i Optimera AS, presenterer prosjektet.
Les mer om Multikomfort

Powerhouse Kjørbo – erfaringer så langt
På Kjørbo i Bærum har Powerhouse rehabilitert et kontorbygg fra 80-tallet til å gå i pluss over byggets levetid på 60 år. Bente Haukeland Næss fra Asplan Viak vil fortelle om erfaringer så langt.

Les mer om Powerhouse Kjørbo

Europas aller største energipositive kontorbygg konstruert i tre
Administrasjonsbygget til bystyret i Lübeck i Tyskland er Europas største energipositve bygg konstruert i tre. Michael Keller fra firmaet MERK Timber GmbH presenterer prosjektet.

Les mer om administrasjonsbygget til Stadtwerk Lübeck  

Rehabilitering av boligblokk til plussenergihus 
Energioppgraderingen av boligblokken i Kapfenberg i Østerrike er et forbildeprosjekt i programmet “Haus der Zukunft Plus” (Framtidens hus i pluss). Ved bruk av innovative løsninger for etterisolering og omlegging til fornybare energikilder er 60-tallsbygget blitt omvandlet til et plusenergihus som selger strøm i perioder med overskudd. Werner Nussmüller Architekten fra Østerrike presenterer prosjektet.

Les om rehabiliteringen av oppgraderingen av boligblokken i Kapfenberg  

Rekkehus som får dekket behovet for oppvarming gjennom solenergi og jordvarme.

Rekkehuset i Bern i Sveits får dekket behovet for oppvarming gjennom solfangere på taket og en bergvarmepumpe. Prosjektet den sveitsiske solenergiprisen i 2012 og er bygget etter kravene i den sveitsiske standarden Minergie P – ECO. Sigrunn Rottensteiner, Kaempfen architektur presenterer prosjektet.

Sveits´ første kontorbygg i null 
Harald Neubauer fra Neubauer Architekten presenterer det første kontorbygget i Sveits som går i null. Prosjektet har vunnet flere internasjonale solenergipriser.

Meld deg på sesjonen “Erfaringer fra plusshus i Europa” 


Oppdatert 23.06.2015 12:22