Skritt for skritt mot et mer miljøvennlig hus

For familien Torsland Malmedal i Moss var miljøegenskapene til materialer og løsninger viktig da de skulle pusse opp. Etter råd fra en energirådgiver falt valget derfor på celluloseisolasjon. Med god hjelp fra en lokal rørlegger fikk de også installert en varmegjenvinner for gråvann.


Torsgate Hus fra 1939 Moss
Hvor skal du begynne når du har planer om å pusse opp et hus fra 1939? Rådene fra en profesjonell energirådgiver, en lokal rørlegger og en leverandør av celluloseisolasjon ble avgjørende for familien Torsland Malmedal i Moss.Foto: Lavenergiprogrammet

– Da familien flyttet inn var det høst og begynte å bli kaldt i været. Derfor var det viktig å både få gjort noe med det største varmetapet og å få på plass en framtidsrettet oppvarmingsløsning først, forteller energirådgiver i Entelligens AS, Bjørge Sandberg-Kristoffersen.

Skritt for skritt er familien etter hvert på god vei til å få en bolig som fortsatt har sjarmen og sjelen til et eldre hus, men komforten en moderne familie ønsker seg.

Første oppgave: fryse mindre

– Vi startet med å etterisolere loftet. Det hjalp veldig. Huset ble jo med ett større fordi vi kunne oppholde oss mer i annen etasje, forteller huseieren, Geir Malmedal.

Familien fikk også installert en luft til luft-varmepumpe som er plassert slik at den varme luften slipper ut i gangen og opp trappesjakten til andre etasje

Les også:

Gir råd om oppgradering, ikke bare energieffektivisering

– Vi legger vekt på å lytte til hvilke behov de som eier huset har og hvilket budsjett. Det er jo ikke først og fremst energisparing folk flest tenker på når de skal pusse opp, så det er viktig for oss å gi råd om helheten, ikke bare enkelttiltak som gir lavere strømregning, sier Bjørge Sandberg-Kristoffersen.

 

Celluloseisolasjon – mer vanlig i Sverige enn i Norge

For familien Torsland Malmedal var miljøegenskapene til materialer og løsninger viktig. Etter råd fra Bjørge-Kristoffersen falt valget derfor på celluloseisolasjon fra den svenske leverandøren iCell da de skulle etterisolere. Produktet har teknisk godkjenning fra SITAC i Sverige hvor denne isolasjonstypen er langt mer utbredt.

– Celluloseisolasjon er produsert av gamle aviser og det går med mindre energi og klimagassutslipp til produksjon av denne typen isolasjon enn mineral- eller glassull, forteller daglig leder Tom Asgeir Larsen i firmaet Øko Produkter Norge AS som er forhandler av iCell i Norge.

Cellullosen binder karbon og bidrar til lagring istedenfor utslipp knyttet til produksjon av mineralull

I tillegg til å etterisolere etasjeskilleren på loftet ved å blåse inn isolasjon, har også etasjeskilleren ned mot den kalde kjelleren fått 20 cm med cellulose. Her måtte imidlertid familien fjerne stubbloftsleiren først. Familien valgte bort gulvvarme og la et solid gulv av heltre gran. – Her går vi barbeint året rundt og gulvet føles godt og varmt, forteller familien.

Naturlig varmt gulv

I tillegg til å etterisolere etasjeskilleren på loftet ved å blåse inn isolasjon, har også etasjeskilleren ned mot den kalde kjelleren fått 20 cm med cellulose. Her måtte imidlertid familien fjerne stubbloftsleiren først.

–  Vi skulle jo egentlig ikke skifte ut det gulvet i første etasje, men så fjernet vi noen vegger og da ble det ganske store skader på gulvet, forteller Malmedal.

Siden familien likevel skulle legge nytt gulv, ga det muligheten til å isolere helt ned til himlingen i kjelleren. Takket være en stor sugebil, gikk fjerningen av stubloftsleire greit. Familien valgte bort gulvvarme og la et solid gulv av heltre gran.

– Her går vi barbeint året rundt og gulvet føles godt og varmt, forteller familien.

 

 

Energirådgiver Børge Sandberg-Kristoffersen, Entelligens og rørlegger Ole Christian Berg
I tillegg til å montere en varmegjenvinner for gråvann, har rørlegger Ole Christian Berg (t.h.) har også hjulpet familien med å velge en varmtvannsbereder som kan håndtere andre energikilder enn elektrisitet og lagt til rette for at familien etter hvert kan montere solfangere på taket. Til venstre energirådgiver Børge Sandberg-Kristoffersen i firmaet Entelligens.

Gjenvinner varmen fra gråvann

 

Varmegjenvinning av gråvann kan høres teknisk komplisert ut for den jevne boligeier, men Malmedal hevder likevel at de har lagt vekt på robuste og ukompliserte løsninger som det er mulig å vedlikeholde selv.

– Når varmegjenvinneren først er installert, er det lite plunder og heft. Men å få tak i produktet og finne en rørlegger som var villig til å installere noe han ikke hadde prøvd før, det var jo ikke så lett, sier han.

Malmedal måtte riktignok ikke så langt. I tillegg til at energirådgiver Sandberg-Kristoffersen bor et steinkast unna, holder rørlegger Ole Christian Berg også til i nabolaget.

Det som imidlertid kan by på et større problem, er å få tak i en varmegjenvinner av denne sorten. Familien Malmedal fikk nemlig tak i den siste OSO hadde på lager. Det finnes imidlertid leverandører av andre typer løsninger på markedet.

Det kan du lese mer om i artikkelen: Gråvann kan bli gull verdt

 

Installer en varmtvannsbereder som takler flere energikilder

For å unngå å måtte rense gråvannstanken unødvendig ofte, ga Berg råd om å holde avløpsvannet fra kjøkkenet utenfor løsningen og kun gjenvinne varmen fra gråvannet fra dusj og badekar.

– Avløpsvannet fra kjøkkenet inneholder mye matrester og fett og det er ikke så mye varme å hente heller, forteller han.

Berg har også hjulpet familien med å velge en varmtvannsbereder som kan håndtere andre energikilder enn elektrisitet og lagt til rette for at familien etter hvert kan montere solfangere på taket.

– Lommeboken vår tilsier at vi må gjøre ting skritt for skritt. Vi har ikke lyst til å bo på en byggeplass heller, så derfor har det vært viktig å få hjelp av en energirådgiver til å lage en overordnet plan og hele tiden hjelpe oss å tenke ett skritt fram, avslutter Malmedal.

Boligeiere kan få inntil 5000 kroner fra Enova i støtte for å bruke en energirådgiver.

Les også:

 

Støtteordninger:

 Les om hva mer du kan få støtte til her

 

Smart oppussing:

Bytte varmtvannstank? Se hva annet du bør vurdere samtidig

Etterisolering av gulv

Varmegjenvinning av gråvann

 

 

 

– Lommeboken vår tilsier at vi må gjøre ting skritt for skritt. Vi har ikke lyst til å bo på en byggeplass heller, så derfor har det vært viktig å få hjelp av en energirådgiver til å lage en overordnet plan og hele tiden hjelpe oss å tenke ett skritt fram, sier eierne av huset fra 1939, Ingeborg Øien Torsland og Geir Malmedal.

Oppdatert 22.03.2017 10:35