Tar vare på hus på Singsaker

Det oser av fordums storhet når du går i gatene på Singsaker i Trondheim. Når Bernt Ludvigsen og kollegaene i Timberbygg er ferdige, vil også Singsakerbakken 9 smile stolt til de forbipasserende. I oktober vil gammel skiferstein være lagt tilbake på taket, veggene vil være godt isolert og forhåpentligvis vil det også vanke penger fra Enova


Bernt Ludgvigsen i Timberbygg
Vinner i Mesterbrev og Lavenergiprogrammets konkurranse om smart oppussing er redd han ikke får ha premien i fred. En sirkelsag fra Festool er gjev og kommer godt med når Bernt Ludvigsen og de andre 17 medarbeiderne i Timber Bygg i Trondheim skal oppgradere bygg i Trøndelag. Foto: Solveig Irgens/Lavenergiprogrammet

Trondheim viste seg fra sin beste side da Lavenergiprogrammet besøkte Bernt Ludvigsen i Timberbygg på byggeplassen på Singsaker. Der er firmaet i gang med å oppgradere et hus fra 1911 og sette opp et tilbygg i to etasjer.

– Dette er jo en omfattende oppgradering, og som i mange slike prosjekter dukker det opp ting underveis. Da huseier rev kledningen på huset, fant han for eksempel råte i etasjeskillerne mot kjeller og loft, forteller Ludviksen

Singsaker – gammelt, verneverdig område

Bydelen Singsaker fikk en oppsving da Norges Tekniske Høyskole ble oppført i 1910. De mange gamle trehusene i området ble bygget av byens rikere borgere og er påkostet med utskjæringer og fine detaljer.

Huset i Singsakerbakken er som de fleste andre husene i denne bydelen registrert i Sefrak, et landsdekkende register over eldre bygninger og andre kulturminner i Norge. Registreringen i Sefrak innebærer i seg selv ikke noen restriksjoner, men fungerer mer som et varsku om at kommunen bør vurdere verneverdien før de gi tillatelse til å endre eller rive bygningen.

– Dette huset ble oppgradert på 1960-tallet. Da ble det blant annet satt på en stående kledning utenpå den gamle, liggende kledningen. Nå er begge revet og huset vil få en ny, liggende kledning slik mange av de andre husene i området, forteller Ludvigsen.

Retter opp og etterisolerer tømmerkassen

Selve bygget er oppført i stående tømmer. Tidens tann har gjort huset litt skeivt, men ikke mer enn at det er mulig å rette opp nå som all kledningen både utvendig og innvendig er revet.

I tillegg til å etterisolere både utsiden og på innsiden av tømmerkassa, monterer Timber Bygg ny vindsperre og ny damsperre. I tillegg ønsker huseierene at taket etterisoleres nok til at de kvalifiserer til støtte fra Enova, nivå 3.

– Av vernehensyn er det bestemt at vi skal legge tilbake den gamle skifersteinen på taket. Vi lager derfor et dampåpent undertak og etterisolerer taket innvendig, avslutter Ludvigsen.

 

 

Huskeliste når du skal etterisolere skrå tretak innvendig

  • Planlegg arbeidene godt, for gamle trekonstruksjoner kan ofte være kompliserte og by på mange utfordringer.
  • Et bedre isolert tak betyr at mindre snø vil smelte vekk fra taket, og snølastene kan bli større enn hva de var før du etterisolerte.
  • For å unngå luftlekkasjer ut i isolasjonssjiktet og påfølgende fukt i konstruksjonen, må du klemme dampsperra godt. Det kan ofte være vanskelig å få til fordi den perforeres av hanebjelker, søyler og annet.
  • For tretak som ikke har vært isolert tidligere, må du ofte sørge for lufting på oversiden av isolasjonen. Følg Sintef Byggforsk sine anvisninger for lufting av takflaten.

Flere gode råd om etterisolering av skrå tretak finner du her

 


Oppdatert 16.06.2016 10:15