Gir råd om energi til huseiere

Boligeiere kan få inntil 5000 kroner i støtte for å bruke en energirådgiver. En helhetlig plan for oppgradering av boligen kan hjelpe boligeieren å pusse opp smartere.


Tore Brosveet, Jørgen Binde og Kristian Breivik
Prosjektleder Tore Brosveet, daglig leder og byggmester Jørgen Binde og prosjektleder Kristian Breivik i firmaet Byggmester Jørgen Binde på Steinkjer har gått på kurs i energieffektivisering. - Det vi er trygge på, er enklere å anbefale overfor kunden, sier Binde. Foto: Webredaktørene

Etter at Lavenergiprogrammet utviklet ”Kurs i energieffektivisering” i 2013 har mer enn 170 håndverkere over hele landet gjennomført og bestått prøven som gjør dem kvalifisert til å stå i Enovas register over energirådgivere. I tillegg har en flere byggevarekjeder gjennomført kurs for sine medarbeider og proffkunder.

Her finner du Enovas register over energirådgivere

Stor variasjon i antall oppdrag for energirådgiverne

En ringerunde Lavenergiprogrammet gjennomførte blant dem som står oppført i Enovas register som energirådgivere viser at det er stor variasjon i hvor mange tiltaksplaner de har utarbeidet. Mange opplever at oppmerksomheten rundt registeret har dalt litt og at de får færre henvendelser i dag enn for ett år siden. Andre har selv gått ut og markedsført tjenestene sine og har stadig oppdrag.

En tiltaksplan kan også gi huseieren oversikt over tiltak som øker komforten

Margarita Håland i firmaet Byhus i Bergen er én av dem som deltok på Lavenergiprogrammets kurs i energieffektivisering i 2013.

– Det har vært en del aha-opplevelser underveis, både for huseierene og for oss. Flere har fått øynene opp for hva de kan gjøre med huset sitt, ikke bare for å spare energi, men også for å øke komforten, sier Håland.

Foreslår energieffektivisering sammen med annet vedlikehold

For Byggmester Jørgen Binde på Steinkjer er rehabilitering av boliger en stor del av virksomheten. Selv om Binde føler at både han og medarbeiderne hans hadde nytte av kurs i energieffektivisering  har han ikke opplevd at tiltaksplaner i seg selv har vært noen stor forretningsmessig suksess for firmaet. I stedet prøver han å foreslå energieffektivisering samtidig med annet vedlikehold.

Økende etterspørsel etter ventilasjon i eldre boliger

– Vi opplever dessuten at det er økende etterspørsel etter balansert ventilasjon i eldre boliger, sier Binde og gir kurset i energieffektivisering noe av æren for at han har overvunnet noe av skepsisen han tidligere hadde til ventilasjonsanlegg.

– Det er selvfølgelig lettere å foreslå noe vi er trygge på og kan noe om. Dessuten har vi funnet en lokal samarbeidspartner som har spesialisert seg på dette og som monterer anleggene for oss, avslutter han.


Oppdatert 28.06.2016 15:30