Murvegger: Innvendig etterisolering

Skrevet av:

Publisert

En av de mest effektive måtene å energieffektivisere bygninger er ved å etterisolere murvegger innvendig. Men fungerer innvendig etterisolering på alle bygninger?

Prosjektering av løsningen

Hvis du skal etterisolere murvegger innvendig med mer enn 5 cm isolasjon, må prosjekteringen være grundig. Det må også vurderes om puss- eller teglkledningen på fasaden har tilstrekkelig frostbestandighet.

Metoden med bindingsverk og påfôring med kledning er den mest vanlige måten å etterisolere innvendig på. Det er også viktig å montere en dampsperre, da temperaturen i veggen vil synke når mer isolasjon blir lagt til, noe som kan føre til dårligere uttørkingsmuligheter.

Risiko for frostskader

Mer isolasjon innvendig kan føre til større kuldebroer i søyler og bjelkelag, noe som kan resultere i kalde partier og kondensfare. Dersom fasaden har usikker frostbestandighet, for eksempel hvis den er laget av tegl, bør man ikke velge denne metoden. Hvis det er tegn til gamle frostskader, for eksempel ved sokkelen eller nedløpsrøret, frarådes tilleggsisolering.

U-verdi for veggen

Ved å etterisolere innvendig, vil U-verdien til veggen bli bedre. Her er noen eksempler på hvor mye U-verdien kan forbedres ved å legge til 50 mm isolasjon:

  • 250 mm lettklinkervegg: 0,43 W/m²K
  • 250 mm porebetongvegg: 0,40 W/m²K
  • 1 ½ steins teglvegg, massivtegl: 0,66 W/m²K

Sjekk før etterisolering

Det er viktig å undersøke tilstanden til murveggen før man går i gang med etterisoleringen. Her er noen ting man bør sjekke:

  1. Tilstanden til pusslaget på fasaden og løs puss må fjernes.
  2. Murveggen må være stabil.

Framgangsmåte for etterisolering

Her er trinnene man bør følge for å etterisolere murvegger innvendig:

  1. Demonter elektriske installasjoner, ventiler og andre detaljer som kan hindre arbeidet.
  2. Montér en dampsperre på den varme siden av veggen.
  3. Monter bindingsverk og fyll med isolasjon.
  4. Påfør en ny kledning, for eksempel gipsplater.
  5. Gjennomfør en tilstandskontroll etter at arbeidet er fullført.

Det er viktig å følge byggereglementet, sikkerhetregler og relevante standarder når du etterisolerer murvegger innvendig. Det er også lurt å søke råd fra en fagkyndig for å sikre at etterisoleringen blir gjennomført på en sikker og effektiv måte.