Slik kan du få mindre avfall på byggeplass

Bestiller du riktig mengde materialer eller konstruksjonspakker, unngår du unødvendig avfall. Det krever god planlegging.


Ferdigkappede materialer
Mindre avfall er bra for både miljøet og for økonomien i et byggeprosjekt. Da gjelder det å utnytte materialer maksimalt, ved å bestille riktige mengder og sørge for minst mulig kapp. Ferdigkappede materialer er en opplagt mulighet. Foto: Optimera

– Velger du precut, minimerer du avfall på byggeplass. Og elementer kan vi levere ferdig isolert. Da minimerer du avfallsmengden voldsomt, sier Fredrik Rydgren, markedssjef Proff hos Optimera.

Teknisk sjef for byggsystemer i Optimera, Cristoffer Aas Clementz presiserer at elementer som er bygget opp på tradisjonelt vis og som erstatter plassbygging , gjør det mulig å gjenbruke og gjenvinne materialene den dagen bygget skal rives.

Er det derimot snakk om elementer bygget av komposittmaterialer eller sandwichelementer, kan det være vanskelig å gjenbruke eller gjenvinne materialene etterpå, understreker senioringeniør i Direktoratet for byggkvalitet, Ingunn Marton.

 

 

 

 

 

 

Elementer som leveres på byggeplass
Elementer som er bygget opp på tradisjonelt vis og som erstatter plassbygging , gjør det mulig å gjenbruke og gjenvinne materialene den dagen bygget skal rives.Er det derimot snakk om elementer bygget av komposittmaterialer eller sandwichelementer, kan det være vanskelig å gjenbruke eller gjenvinne materialene etterpå. Foto: Multikomfort/Optimera

Bestill i tide

Også bjelker, taksperrer og takstoler kan leveres ferdig kappet i riktige lengder. Det samme gjelder en del materialer som brukes innvendig.

– For eksempel kan byggmester bestille gipsplater i riktig høyde og slippe avkapp. Men det handler om planlegging, understreker Rydgren. Leveringstid er lengre for alt som kappes ferdig, enten det er precut (konstruksjonspakker), elementer eller annet, og ikke alle er tidlig nok ute.

– Planlegger du bedre, kan du minimere avfall, poengterer Rydgren.

 

Bruk like materialer i flere rom og hold materialene tørre

En annen mulighet for å utnytte materialer maksimalt, er å bruke like materialer i flere rom – hvis du kan. Og uansett om du bestiller ferdigkappet eller kapper materialer selv: Sørg for å oppbevare dem tørt. Våte materialer trenger lang tid for å tørke, og i verste fall kan de ende som avfall

– Vi ser en del materialer som ikke blir tatt godt vare på og ender som avfall, opplyser Pål Smits, administrerende direktør hos Lindum, en avfallsaktør i Drammen-regionen.

Slik får du mindre avfall på byggeplass:

 

  1. Ta mål og beregn riktig mengde materialer
  2. Bruk like materialer i flere rom
  3. Oppbevar materialene tørt

Oppdatert 22.12.2017 15:12