Energiøkonomi i bygninger har blitt et stadig viktigere tema, og nye energirammekrav fra teknisk forskrift har gjort det nødvendig å vurdere energitiltak nøye. Fornuftig rekkefølge for energitiltak vil bidra til å oppnå de beste resultatene på energifronten, samtidig som det ivaretar kostnader og byggets utforming.
Viktige faktorer for energirammer
Luftlekkasjetall, U-verdier for vinduer/dører og varmegjenvinning i ventilasjonsanlegg er særlig viktige faktorer for å oppfylle energirammekravene. Rammekravene for næringsbygg og boliger er basert på U-verdier, lekkasjetall, temperaturvirkningsgrad for varmegjenvinner og andre faktorer.
Fornuftig rekkefølge for tiltak
Tiltak som påvirkes av byggets volum, har større påvirkning på energirammen enn tiltak som påvirkes av byggets areal. Derfor bør lekkasjetall, varmegjenvinning i ventilasjonsanlegg og SFP-faktor prioriteres høyt. Samtidig må man vurdere kostnader og hvordan tiltakene vil påvirke byggets utforming.
For bygninger med normal prosentandel glass, kan en fornuftig prioriteringsrekkefølge se slik ut:
- Få ned lekkasjetallet
- Øk virkningsgraden på ventilasjonen
- Velg gode U-verdier for vinduer og dører
- Optimaliser arealandel vinduer/dører
- Velg lavenergivinduer og -dører
Først bør man se på tiltak som ikke endrer byggets utforming. Reduksjon av lekkasjetallet bør være en prioritet, da det har stor påvirkning på energirammen. Økt virkningsgrad i ventilasjonsanlegg gir også stor effekt, men man må være oppmerksom på tekniske begrensninger. Valg av gode U-verdier for vinduer og dører, samt optimalisering av arealandel, vil også bidra til å oppnå de beste energiresultatene.
Det er viktig å huske at valg av energitiltak bør vurderes i sammenheng, og at en god planlegging og riktig prioritering vil resultere i de beste energiresultatene for bygningen. I tillegg til den fornuftige rekkefølgen beskrevet ovenfor, bør også andre faktorer som tekniske muligheter, kostnader og byggets utforming tas hensyn til. Valg av lavenergivinduer og -dører vil også bidra til å redusere energibruken. Det er viktig å huske at energitiltak må planlegges og gjennomføres på en måte som sikrer at bygningen er bærekraftig, både når det gjelder energi og økonomi, og at det ivaretar byggets estetikk og funksjonalitet.