Et passivhus er et bygg som har svært lavt energibehov til oppvarming, takket være passive tiltak som ekstra god isolasjon, tetthet og godt isolerte vinduer. For å opprettholde god luftkvalitet og et godt inneklima, bør et passivhus også ha et ventilasjonssystem med mulighet for varmegjenvinning.
Forskjellen mellom et passivhus og et TEK10-hus
Selv om kravene til et passivhus og et hus bygget etter dagens byggtekniske forskrift er ganske like, er kravene til passivhus strengere. En viktig forskjell mellom de to er at passivhus har mer isolasjon i vegger og tak.
Norsk standard for passivhus
Norge har sin egen standard for passivhus, kalt NS 3700 for boliger og NS 3701 for yrkesbygg. Disse standardene spesifiserer krav til varmetapstall, oppvarmingsbehov og energiforsyning. For eksempel skal et passivhus ikke bruke mer enn 15 kWh per m2 til oppvarming og energiforsyningen skal i størst mulig grad være basert på fornybare energikilder.
Krav til varmetapstall
NS 3700 angir kravet til varmetapstall i et passivhus, som avhenger av størrelsen på bygget. Jo større bygget er, jo mindre varmetap kan det ha gjennom vegger, tak, golv, vinduer og dører, samt gjennom luftlekkasjer og ventilasjon.
Krav til oppvarmingsbehov
NS 3700 tar også hensyn til klimaet og størrelsen på boligen når det gjelder oppvarmingsbehov. Kravet til oppvarmingsbehov justeres for mindre boliger og for steder med lavere årsmiddeltemperatur.
Krav til energiforsyning
NS 3700 krever at oppvarmingen av et passivhus skal være så fornybar som mulig, og at levert energi fra elektrisitet og fossile brensler skal være mindre enn 50% av det totale energibehovet for varmtvann. For å oppfylle dette kravet, kan man for eksempel bruke en solfanger eller en løsning med varmepumpe og vannbåren varme.