Forskning på passivhus

Skrevet av:

Publisert

Passivhus og lavenergiboliger har økt popularitet, men få systematiske undersøkelser har blitt gjort for å evaluere hvordan de fungerer i praksis i Norge. For å fylle dette gapet startet forskningsprosjektet EBLE (Evaluering av Boliger med Lavt Energibehov) med finansiering fra RENERGI-programmet i Norges forskningsråd og støtte fra Lavenergiprogrammet, DIBK, Husbanken og Enova. Sintef Byggforsk gjennomfører forskningen, mens Lavenergiprogrammet har ansvaret for formidlingen av resultater.

Energibruk i passivhus

EBLE-prosjektet vil undersøke betydningen av beboernes vaner, husets konstruksjon og tekniske installasjoner for energibruken i boligen. For å måle energibruk blir utstyr montert som er koblet til kursmålere og vannmålere, og vi tar hensyn til variasjoner i utetemperaturen når vi sammenligner målingene med beregningene. Vi vil også undersøke hvordan beboernes bruk av varmeanlegg, ventilasjonsanlegg, etc. påvirker energibruken.

Inneklima i passivhus

EBLE-prosjektet vil undersøke om inneklimaet i passivhusene er godt og om det er bedre eller dårligere sammenlignet med bygg bygget etter dagens forskriftskrav (TEK 10). Vi måler fukt i konstruksjonen, relativ fuktighet, temperatur og CO2-nivå i inneluften, og gjør intervjuer med beboere for å få deres syn på inneklimaet.