Teknisk forskrift krever nå at du beregner energibudsjett med reelle verdier for yrkesbygninger. Da trenger du god kunnskap om hvordan en bygning skal brukes.
De nye energireglene innfører krav om reelt energibudsjett i § 14-2 punkt 5:
For yrkesbygning skal det beregnes energibudsjett med reelle verdier for den konkrete bygningen. Denne beregningen kommer i tillegg til kontrollberegningen med normerte verdier.
Målet med det nye kravet er å gi byggeier og bruker et godt anslag for forventet energibruk. Det er også nyttig i planprosessen, blant annet for å vurdere lønnsomheten av aktuelle løsninger.
Ifølge veilederen for teknisk forskrift skal du som minimum bruke reelle verdier for:
Disse verdiene skal brukes til å beregne energiposter i henhold til NS 3031: 2014 tabell 5: romoppvarming, ventilasjonsvarme, varmtvann, vifter, pumper, belysning, teknisk utstyr, romkjøling og ventilasjonskjøling.
Reelt energibudsjett skal også dekke energibruk som ikke omfattes av kravet til energirammer. Det kan være energibruk i uoppvarmet areal, energibruk utendørs til snøsmelteanlegg og belysning, og energibruk til drift av dataservere.
Du kan gjøre disse energiberegningene ut fra levert (kjøpt) energi. Bruk reelle systemvirkningsgrader for varme- og kjølesystem. Oppdatert energibudsjett skal være klart ved ferdigstillelse, og inngå i dokumentasjon grunnlag for forvaltning, drift og vedlikehold.
For å få tak i reelle data for en bygning, trenger du god innsikt i hvordan den skal brukes. Det krever god kommunikasjon med byggherre. Men det er ikke alltid praktisk mulig å skaffe seg god kunnskap om bruken av bygget – dette kan for eksempel være vanskelig i totalentrepriser.
Da kan det være et alternativ å vurdere energibruk med noen aktuelle eksempler, med ulike driftstider, ventilasjonsmengder, innetemperaturer og andre brukeravhengige verdier. På den måten kan du gi et mer realistisk bilde av forventet energibruk for ulike bruksmønstre enn hva du kan med normerte verdier.
Dette forutsetter at du setter opp noen klare forutsetninger og kommuniserer tydelig – både om forutsetningene og om usikkerhetene i anslagene. Du bør forsøke å forankre forutsetningene i byggherreorganisasjonen. Her er det viktig at du som fagperson ordlegger deg slik at det er mulig for kunder og samarbeidspartnere å forstå deg.
Oppdatert 03.11.2016 11:33